woensdag 2 november 2016

Blog 2 november

Onrust in de markt
De afgelopen maanden bewegen de beurzen redelijk zijwaarts en blijven de grote bewegingen uit. De afgelopen tijd zijn intraday echter wel grote bewegingen zichtbaar. De Europese beurzen liepen dinsdag bijvoorbeeld aanvankelijk op om vervolgens aan het eind van de dag hard in te zakken. We zien dan ook dat de onrust in de markten weer wat toe begint te nemen.

Om te beginnen de AEX. De AEX blijft nog altijd per saldo zijwaarts bewegen tussen de steun 437,85 (bodem van 3 augustus) en weerstand 466,17 (top van 5 september). Recent is wel een hoger topje gevormd binnen deze bandbreedte en de koers staat nog boven de hogere bodem van oktober. Als de AEX op de korte termijn een hogere bodem weet neer te zetten kan het herstel nog hervat worden. Pas als de weerstand 466,17 gebroken wordt kan de eindejaarsrally vol worden ingezet.

De beurs ging dinsdag aanvankelijk omhoog maar viel aan het eind van de dag hard terug. Vooral de dalende olieprijs en toenemende onrust leken hier een rol in te spelen. De DAX sloot uiteindelijk 1,3% in de min maar de AEX wist het verlies te beperken tot 0,63%. Dit was vooral te danken aan Royal Dutch Shell. Royal Dutch kwam dinsdag door met de kwartaalcijfers en die werden goed ontvangen. De stijging van 2,92% van dit zwaargewicht in de AEX wist de koersen nog wat te stutten. Royal Dutch Shell lijkt hiermee de pullback naar de top van september te hebben afgerond, hiermee komt ruimte vrij voor een verdere stijging. Met de hoge weging die Shell in de AEX heeft kan dit een mooi steuntje in de rug zijn.

De toenemende onrust is duidelijk te zien in de Nederlandse VIX index. De VIX index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Indien de waarde van de VIX oploopt signaleert dit dat de spanning en nervositeit in de markt toeneemt en vice versa. De VIX is dinsdag uit het neutrale gebied van de afgelopen maanden gebroken. Het gaat hierbij voor de duidelijkheid niet om de rare spike tot boven de weerstand 40,08. Wel komt er met de recente uitbraak ruimte vrij voor een stijging richting deze weerstand. Deze stijging geeft aan dat de onrust onder de Nederlandse beleggers flink aan het toe nemen is, wat een slecht teken is voor de aandelenkoersen.

Terwijl Shell stijgt begint de olieprijs juist weer te dalen. Op de onderstaande grafiek van de olieprijs (Brent) is te zien dat de koers hard is teruggezakt tot onder de voorgaande toppen. De kans op een snelle doorbraak boven de 54,32 is dan ook behoorlijk afgenomen. Een zwakke olieprijs hangt de afgelopen maanden samen met zwakte in de aandelenmarkt dus ook dit is een slecht teken voor de AEX en de rest van de beurs.

Tot slot kijk ik wederom naar de Dow Jones index. De Dow Jones is dinsdag gedaald en zet daarmee de steun 18.016 onder druk. De dalende toppen in het neutrale gebied van de afgelopen maanden gaven al zwakte aan. Het is echter niet de eerste speldenprik die aan de steun wordt uitgedeeld, de vorige dalingen werden niet doorgezet.

Op de weekgrafiek is goed te zien dat de Dow Jones nog met een pullback bezig is. De Dow Jones index brak eerder dit jaar boven haar oude all time high en is sindsdien bezig met een terugtest naar de oude toppen. Zolang de steun 18.016 niet structureler gebroken wordt is deze beweging nog intact en kan de stijging hervat worden. De Dow Jones zal dan wel op zeer korte termijn weer boven de steun moeten sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten