vrijdag 4 november 2016

Blog 4 november

Donald of Hillary en hoe zullen de markten reageren?

Wie wordt de volgende president van de Verenigde Staten, Hillary Clinton of Donald Trump en hoe zullen de financiële markten op de verkiezingsuitkomst reageren? Op korte termijn wordt algemeen verwacht dat een overwinning van Trump voor koersdruk zal zorgen. Nu Trump het in de peilingen iets minder slecht doet zakken de beurzen dan ook wat weg. Ook de statistieken zijn in het voordeel van de Democraten. De gemiddelde stijging van de S&P500 sinds 1945 bedraagt 9,7% voor de Democraten en 6,7% voor de Republikeinen. De gemiddelde stijging van de Dow Jones sinds 1900 bedraagt voor de Democraten 9% en voor de Republikeinen 6%. De enige presidenten met een negatief rendement waren Richard Nixon (door de oliecrisis 1973) en George Bush tijdens de financiële crisis van 2007, beide waren Republikeinen. In deze Blog bekijk ik diverse indicatoren, zoals de VIX index, Wall Street en de Goudprijs, die stuk voor stuk aangeven dat de schade meevalt.

Als je naar de laatste 3 presidenten kijkt dat deed democraat Bill Clinton het goed, maar hij liftte mee op de internetbubbel van 1993 tot 2001. Republikein George H.W. Bush had juist pech omdat hij op de top van de markt in 2001 preseident werd. En democraat Obama had weer geluk omdat hij op de bodem van de markt in 2009 aantrad.

Een objectieve graadmeter van onrust in de markt is de Amerikaanse VIX index. De VIX index laat de afgelopen weken een flink herstel zien. Het huidige niveau van de VIX-index geeft echter nog geen paniekstand aan. Pas na een uitbraak boven de septembertop rond 20,51 treedt de alarmfase in werking. Wat is de VIX Index? De VIX index, ook wel Wall Street's paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van S&P 500 indexopties weergeeft. Het valt op dat veel angst bij beleggers doorgaans samenvalt met, koersdalingen in de aandelenmarkten wat logische weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt. Maar vooralsnog (gemeten op basis van de slotstanden van 3 november) staat de VIX wel hoog, maar geen nog geen paniekstand aan. De betere performance van Donald Trump in de peilingen heeft dus (nog) niet voor grote onrust gezorgd.


Volgens de investment bank HSBC is, ongeacht wie er wint, het edelmetaal Goud een goede belegging. Goud kan naar 1400 bij een verkiezingsoverwinning g van Clinton en naar 1500 indien Trump wint. Feit is dat het technische plaatje voorlopig weinig reden geeft om nu in Goud te stappen, de koers keert slechts terug naar de voormalige bodems van augustus en september rond 1300-1310. Deze oude steunzone fungeert als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief en zijn posities niet aan de orde. Er ligt steun op 1.250,49 (gevormd op 24 juni). Voorlopige conclusie is dat Goud geen duidelijke richting aangeeft.


Dan de aandelenbeurzen. Wall Street laat de laatste dagen wat koersdruk zien. De Dow Jones index sloot de afgelopen  dagen nipt onder de steun 18.016, maar blijft nog boven het 200-daags gemiddelde. We worden kritisch, maar wachten nog even af en kijken de kat uit de boom. De Amerikaanse Dow Jones Index is na twee eerdere speldenprikjes nipt onder de steun 18.016 (gevormd op 6 juni) gezakt. Op de korte termijn zijn een aantal lagere topjes zichtbaar die al zwakte aangaven. Op de lange termijn weekgrafiek is echter te zien dat de koers nog net boven het 200-daags gemiddelde weet te blijven. Daarnaast is de doorbraak met 0,4% nog niet erg groot. Er is dus ondanks de zichtbare zwakte nog hoop op herstel. We hebben dan ook besloten om de Dow Jones Index voor nu aan te houden, in afwachting van verdere signalen. We houden de Dow Jones de komende handelsdagen extra scherp in de gaten, zeker omdat deze beurs sterk op de verkiezingspeilingen zal reageren.


Tenslotte de Nederlandse beurs. De AEX zakt hard terug richting de steun 437,85. Wat vooral zwakte aangeeft is de neerwaartse gap (koershiaat) die woensdag op de grafiek is neergezet. Als deze gap niet op zeer korte termijn gesloten wordt geeft dit zwakte en nkoersdruk in de markt aan. Positief is dat de AEX nog boven de steun 437,85 staat. Ondanks de verzwakkende omgevingsfactoren en de negatieve signalen op de grafiek van de AEX valt de verzwakking dus nog mee.

Samenvattend kan vastgesteld worden dat de nervositeit in de markten licht is toegenomen, maar nog niet onrustbarend hoog is. Zoals de kaarten nu liggen (op 4 november) valt de schade mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten