De afgelopen dagen zien we de onrust en volatiliteit op de beurs toenemen. Woensdag besprak ik al een aantal tekenen van angst in de markten, samen met wat mogelijke oorzaken voor deze onrust. Omdat deze tekenen ook in een flink aantal andere omgevingsfactoren terug te zien zijn neem ik in deze blog een groot deel van deze factoren door. Tot slot zal ik het effect van deze signalen op de AEX bespreken.
De Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs, ook wel hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het aantal stijgers en dalers op de beurs. Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruitloopt op de actuele marktontwikkelingen. De afgelopen dagen is de Advance/Decline ratio aan het dalen. De ratio heeft hiermee alle recente bodems gebroken, wat aangeeft dat er de afgelopen tijd een stuk meer dalers dan stijgers zijn. Deze zogenaamde 'Breadth indicator' geeft dan ook aan dat het draagvlak in de markt begint te verzwakken.
De Moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. De Moneyflow van de Nederlandse beurs blijft al een tijdje zijwaarts bewegen, maar op korte termijn zakt deze indicator flink weg. De uitstroom van kapitaal is hiermee nog niet volledig herstart aangezien het zijwaartse gebied nog intact is. Wel geeft het enige verzwakking weer.
De Nederlandse VIX index geld als de belangrijkste graadmeter van volatiliteit op de Nederlandse beurzen. De VIX index heeft het neutrale koerspatroon opwaarts afgerond. De voormalige weerstand is gebroken, hetgeen een belangrijk signaal oplevert. Aan de bovenkant komt er ruimte vrij richting weerstand 40,08 (gevormd op 11 februari). Dat de VIX opwaarts is uitgebroken, geeft aan dat de onrust onder Nederlandse beleggers flink aan het toenemen is. Dit is een slecht signaal voor de Nederlandse beurs. Mogelijke oorzaken voor de angst in de markt zijn de Amerikaanse verkiezingen (dinsdag 8 november) en de verzwakkende omgevingsfactoren die ik in deze blog bespreek.
Goud geldt op de beurzen nog altijd als een soort veilige haven als bescherming tegen flinke dalingen op de aandelenmarkt. Als de onrust op de beurs toeneemt zie je de goudprijs daarom vaak stijgen. Andersom kun je dus ook aan een opleving in de goudprijs zien dat beleggers naar een veilige haven vluchten. De afgelopen dagen is de goudprijs flink opgeveerd van de steun 1250,49. Deze stijging zal uiteraard meerdere oorzaken hebben, maar een goed teken voor de aandelenbeurzen is het in elk geval niet. Wel kan de goudprijs al snel weerstand verwachten rond de bodems van de oude neutrale range. De stijging zou dus binnenkort al tot stilstand kunnen komen.
De olieprijs (Brent) is woensdag nog verder verzwakt na de aankondiging van de olievoorraden van Amerika. De olieprijs is met de recente stijging hard onder de voorgaande toppen gezakt waarmee de recente uitbraak een duidelijke failure is geworden. De olieprijs lijkt inmiddels een beetje in een vrije val te raken richting de steun 45,09 (bodem van 20 september). De afgelopen tijd hangt het verloop van de AEX en de olieprijs vaak samen, de recente verzwakking in de olie is dan ook een slecht teken voor de aandelenmarkten.
Op de lange termijn leek zich een tijdje een omgekeerd hoofd-schouder patroon af te tekenen. Nu het meerdere keren niet gelukt is om door de weerstand 54,32 te breken begint dit patroon zijn waarde te verliezen. Een zijwaarts patroon lijkt daarom voorlopig waarschijnlijker dan een doorzetting van het herstel.
De Nederlandse kapitaalmarktrente is de afgelopen tijd flink opgelopen. De dalende trend die in 2014 begon is hiermee ten einde gekomen. Een lage rente is over het algemeen een steun in de rug voor de beurs, een stijging is dan ook geen goed teken voor de AEX. Daarentegen zijn er wel individuele aandelen die hier sterk van kunnen profiteren. Vooral banken hebben baat bij een hogere rente, de lage rente drukt daar al een tijd de marges. Overigens zal eerst de weerstand 0,41 nog gebroken moeten worden voordat de rente écht gaat oplopen, voordat dit gebeurd kan gewoon het huidige zijwaartse gebiedje worden doorgezet.
In oktober zagen we de euro/dollar koers flink teruglopen. Dit betekende dat euro's goedkoper werden wat over het algemeen goed is voor de Europese beurzen. Het bevordert immers de export. De afgelopen dagen loopt de EUR/USD echter weer flink op. Inmiddels heeft de koers de oude bodems van augustus en september bereikt, dit zou een eerste weerstandsniveau kunnen worden om verdere stijging tegen te houden. Daarna wacht al snel de dalende toppenlijn (blauw) die op de onderstaande grafiek zichtbaar is. Structureel herstel kan pas plaatsvinden als beide gebroken worden. Dit neemt niet weg dat de stijging op de korte termijn een drukkend effect heeft op de beurs.
Samenvattend wijzen eigenlijk alle omgevingsfactoren die ik hier besproken heb op een verzwakkende beurs. De AEX bevindt zich nog in het neutrale gebied van de afgelopen maanden, wel zien we de afgelopen dagen een verzwakking binnen dit gebied. De AEX is een aantal keer flink op en neer gegaan en zakt nu terug richting de steun 437,85. Wat vooral zwakte aangeeft is de neerwaartse gap die woensdag op de grafiek is neergezet. Als deze gap niet op zeer korte termijn gesloten wordt geeft dit flink wat zwakte in de markt aan. Wel staat de AEX nog boven het hogere bodempje van oktober en ook de steun 437,85 is nog gewoon intact. Ondanks de verzwakkende omgevingsfactoren en de negatieve signalen op de grafiek van de AEX valt de verzwakking dus nog niet structureel te noemen. De kans op een opleving is op de korte termijn dan ook niet verdwenen, hij is alleen een stuk kleiner geworden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten