maandag 5 juni 2017

Veel stoorzenders actief


Problemen in Qatar, dat in conflict ligt met zijn buurlanden, heeft invloed op de energieprijzen. De vervoegde Britse verkiezingen a.s. donderdag, bepalen de toon op de valutamarkten, zeker nu de terreuraanslagen de Brexit-verkiezingen in terreurverkiezingen hebben veranderd.  Verder drukken problemen bij de Spaanse Bank Banco Popular de stemming. Kortom, er zijn veel stoorzenders in de lucht deze week. Ik ben bang dat mijn Turboportefeuille klappen gaat krijgen, technisch is er echter geen reden tot ingrijpen.

De Nederlandse beurs zet nu de opwaartse trend onder druk. Van belang is dat de steun 520,08 (gevormd op 28 april) standhoudt. De uptrend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste topje van 9 mei ligt rond 537,84 wordt gebroken. In dat geval wordt de opgaande trend gevalideerd en mag verdere koersstijging verwacht worden. Eerste koersdoel wacht rond 563,98 (gevormd op 13 juli 2007).

Omdat Qatar de op twee na grootste gasvoorraad ter wereld heeft, reageerde de energiemarkten aanvankelijk met een stijging op de problemen op het Arabische schiereiland, maar technisch mag het geen naam hebben.  De Olieprijs (Brent) heeft zelfs de herstelfase afgebroken, hetgeen verkoopdruk weergeeft. De steun ligt rond 43,57 (gevormd op 18 november 2016). De Olieprijs (Brent) laat per saldo een horizontale trend zien tussen deze steun en weerstand 58,37 (top van 3 januari). Lagere koerstoppen suggereren verkoopdruk.

In het Verenigd Koninkrijk geven de verkiezingspolls een nek-aan-nek race tussen de conservatieve en Labour. Ook de aanslagen in Londen beïnvloeden de beurs en het Britse pond. Brexit-verkiezingen zijn, na de recente aanslagen, terreurverkiezingen geworden.

Het Britse pond reageert maandag rustig. De aanslag in Londen en de verkiezingen van 8 juni in het Verenigd Koninkrijk hebben slechts beperkte invloed op het koersverloop. De recente correctie bracht de GBP/USD terug naar de voorliggende koerstoppen (rond 128). Zolang de koers hierboven weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Weerstand ligt op 130,89 (gevormd op 23 september 2016). Steun hanteren we op 123,65 (gevormd op 7 april).

Het EUR/GBP beweegt binnen al geruime tijd een zijwaarts gericht koerspatroon. Nu binnen deze neutrale bandbreedte de serie met lagere toppen wordt afgebroken, komt de euro  er wat beter bij te liggen. Voor een nieuwe technische verbetering is een doorbraak boven weerstand 88,52 (top van 16 januari) noodzakelijk. Na een uitbraak boven weerstand 88,52 wordt 95,30 het volgende opwaartse koersdoel.

De verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk dreigen spannend te worden.  De Conservatieven krijgen volgens de ene poll 42% van alle stemmen, tegen 38% voor Labour. De partij van de Britse partij May staat volgens een andere poll op 45%, tegen 34% voor Labour. Een derde poll voorspelt een nek-aan-nek race. De Engelse beurs trekt zich er helemaal niets van aan. De FTSE 100 index heeft in de recente daling een potentiële hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen. Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. Er is ruimte richting 7.750,00 (berekend koersdoel). De steun bevindt zich op 7.100 (gevormd op 10 mei 2015).

Tenslotte neemt de Spaanse beurs, de IBEX in Madrid een adempauze, echter binnen het stijgende trendkanaal. De problemen bij de Spaanse Bank Banco Popular hebben vooralsnog weinig effect. Zolang de koers boven de voorgaande top van april weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 10.216,90 (bodem van 18 april). Weerstand ligt rond 11.330,00 (top van 10 augustus 2015).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten