'all Street gedraagt zich als in 1999 en 2000'zegt Faber, daarmee refererend aan de gigantische technologiebubbel van toen. Ook toen klommen aandelen tegen alle verwachtingen in om na 2000 gigantisch te dalen. Het duurde daarna, na het klappen van de Dot.com bubbel, meer dan 12 jaar voordat Wall Street die crash had overleefd
it dit technisch?
Met het fundamentele deel van Faber's bewering wil ik me niet bemoeien. Maar technisch zijn er natuurlijk wel parallellen te trekken. Ook eind 90-er jaren had Wall Street een ijzersterke opmars doorgemaakt, het laatste deel van deze uptrend heb ik op onderstaande grafiek afgebakend met trendlijn A. Pas toen deze uptrend brak brak (bij x), verzwakte het technische plaatje. Thans beweegt de S&P nog steeds in een uptrend, de onderkant hebben we afgebakend met trendlijn A'. Pas indien er een x-signaal zou optreden, wordt het technische plaatje van Wall Street precair, maar zover is het nog niet.
Ik stel vast dat we omhoog moeten blijven kijken zolang deze uptrend intact is. Verder is er andere parallel met 20 jaar geleden; indertijd is een flinke tussentijdse correctie opgetreden (correctie A, binnen de rode cirkel). Ook in de afgelopen jaren hebben we een dergelijke stevige dip meegemaakt (correctie A'), waarbij de S&P500 van 2100 naar 1800 daalde. Maar net als toen hebben we de top van deze correctie weten te breken, waarmee de opmars is voortgezet. Dus concludeer ik dat er technisch geen bewijs is voor een beurscrash, althans niet op dit moment. Pas indien trendlijn A' breekt is er technisch reden voor zorg. Bovendien is recent de top van begin maart rond 2400,98 gebroken, wat wederom een koopsignaal heeft gegenereerd. Vrijdag werd dit bevestigd door een doorbraak op de Dow Jones (2e grafiek).


Beleggers moeten volgens Faber ook de volatiliteit van Wall Street, die nu historisch laag staat, in de gaten houden. Het is inderdaad meer dan 10 jaar geleden dat de volatiliteit zo laag was als nu. Een stijging van de volatiliteit zou volgens Dr Doom een signaal zijn dat er iets staat te gebeuren.
Technisch echter geeft ook de VIX index, Wall Street's paniekbarometer, nog geen rode vlag. De VIX beweegt al enige maanden tussen 9,70 (bodem februari 2007) en 16,28 (top 17 april). Dit geeft aan dat er geen sprake is van grote onrust.

Op de lange termijn grafiek zien we op de VIX sinds 2015 bovendien een patroon met lagere toppen, ook dat is een teken dat de onrust uit de markt wegloopt. Pas bij een eerste uitbraak boven 16,28, zou ik reden voor zorg zien.

Volgens Faber moeten aandelenbeleggers ingrijpen 'wie niet op tijd maatregelen neemt kan 50% van zijn vermogen verliezen'. Faber verkiest dan ook Amerikaanse Staatsleningen, ook al zijn die duur. Daarnaast adviseert hij Europese aandelen en aandelen uit Emerging Markets.
In zijn advies over Europese aandelen kan ik me wel vinden. Technisch liggen die er als een zonnetje bij. De Duitse Dax bijvoorbeeld, staat op het punt door de laatste horde 12841,66 (top van 16 mei) te breken, in dat geval wordt de opmars voortgezet.

Afgezien van de korte termijn ligt ook de Nederlandse beurs er prima bij. Het laatste topje van 9 mei rond 537,84 dient gebroken te worden om de stijgende trend een opwaartse impuls te geven richting 563,98 (gevormd op 13 juli 2007). Echter mijn lange termijn koersdoelen handhaaf ik op 703 (top van 2000) en 1000 (berekend koersdoel).

Tenslotte Amerikaanse Staatsleningen, die volgens Faber het enig alternatief vormen voor Wall Street's aandelen.
De Amerikaanse 30-jarige obligatie krijgt technisch mijn zegen. Eerder hal eeft de US 30 yr T Bond de dalende trend opwaarts doorbroken. Ook weet de T Bond een hogere koersbodem te vormen. De doorbraak en slotstand boven weerstand 154,34 (gevormd op 30 november 2016) bevestigt de verbetering. Met de slotstand boven weerstand 154,34 (gevormd op 30 november 2016) komt er bij de US T Bond ruimte voor een koersstijging en wordt 165,41 het volgende opwaartse koersdoel. De Amerikaanse 30-jarige obligatie is dus kansrijk, maar niet als 'alternatief voor' maar juist 'naast' aandelen.

Wat vind ik van het doemscenario van Dr Doom? In de eerste plaats is Faber niet de eerste de beste, hij is een belangrijke en talentvolle analist op Wall Street. Maar de laatste jaren zit Faber er regelmatig naast. Al in 2014 waarschuwde hij dat de bel elke dag kon barsten "The Bubble Could Burst Any Day". Dit betekent waarschijnlijk dat hij met zijn beleggingsportefeuilles onvoldoende in de markt zit en dus ook niet profiteert van de stijgende koersen op Wall Street. Zijn visie dat Europa wel kansen biedt kan ik wel ondersteunen. Ik denk echter niet dat Europa als alternatief voor, maar naast Wall Street gezien moet worden. Tenslotte is zijn voorkeur voor Amerikaans schatkistpapier technisch wel te verdedigen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten