donderdag 9 november 2017

Geen wijzigingen

Ik wijzig vandaag niets in de uitstaande posities. De nieuwe Turbo's van gisteren en eergisteren doen nog niet zoveel, daar verwacht ik wel wat van. Ik heb nog veel cash, dus ben in staat om wat stukken op te pakken. 

Vooralsnog blijft de technische conditie van onze beurs uitstekend. Van alle indicatoren staat alleen de hoog/laag verhouding nog niet in een koopstand. De andere barometers, zoals geldstroom, call/put ratio, kapitaalmarktrente en de VIX-index liggen er nog zeer sterk bij.
In mijn blog van vandaag kijk ik onder de motorkap van de beurs en check alle onderdelen van de rallymotor.

Korte adempauze AEX

De AEX stagneert wat onder ons (berekende) koersdoel 557. Technisch maakt de beurs slechts pas op de plaats, binnen de opwaartse trend. Bij een eventuele correctie zal de AEX steun kunnen vinden op de koerstop van 18 oktober rond 549,45 (horizontale blauwe lijntje).
Zolang de AEX-correcties binnen het stijgende trendkanaal optreden, is er niets aan de hand. De hogere bodems geven aan dat beleggers bereid zijn op hogere koersen weer in te stappen of bij te kopen. Rond 557 ligt ons berekend koersdoel. De volgende horde ligt rond 564, gevormd door de koerstop uit 2007.

 


Geldstroom

De moneyflow van de Nederlandse beurs blijft ijzersterk. De moneyflow-indicator is de rode lijn op onderstaande grafiek, die de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weergeeft. Deze tendeert krachtig omhoog. De indicator had eerder al de top van augustus gebroken.
Dit geeft aan dat er sprake blijft van de forse instroom van vers kapitaal richting de Nederlandse aandelenbeurs. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten en het koersgedrag van de beurs cumulatief verwerkt.
Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.



Draagvlak is dun

De Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs tendeert zijwaarts. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal stijgers in evenwicht is met het aantal dalers.
Deze zogenaamde Breadth indicator bevestigt het herstel van de Nederlandse beurs niet. Dit duidt erop dat het draagvlak van de beurs dun is.
 


Nederlandse paniekbarometer

De Nederlandse VIX-index stabiliseert na de recente daling. Er heerst rust onder Nederlandse beleggers. De VIX-index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit.
Het valt op dat koersstijgingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met weinig angst bij beleggers, wat logische weer tot een lagere beweeglijkheid van de koersen leidt. Zolang de VIX laag blijft, kunnen we in de markt blijven.


Contrair

De Nederlandse call/put ratio noteert een neutrale waarde, de markt is dus niet uit balans. De Amsterdamse call/put ratio is een zogenaamde contraire indicator. Onder extreme negatieve omstandigheden zakt de Call/Put ratio naar een zeer lage waarde onder 1. Dan is er blijkbaar te veel pessimisme.
Vaak wordt een dergelijke (oversold-)conditie gevolgd door een tijdelijk herstel. De call/put ratio wordt verondersteld de over-reacties in de markt te signaleren. Door incidentele factoren kan de call/put ratio forse uitschieters laten zien. Derhalve is het verstandig om ook de richting van de 12-daagse Call/Put ratio te beoordelen.
De rode lijn in de grafiek geeft het 12-daags (exponentieel) gemiddelde van de call/put ratio aan. De rode lijn filtert de wilde bewegingen uit tot een meer vloeiende lijn. Hierdoor gaat de nuance van de actualiteit enigszins verloren, maar wordt de onderliggende trend wel goed blootgelegd.



Nederlandse kapitaalmarktrente

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente test de steun 0,42 (bodem van 21 april). Nu de Nederlandse rente de correctieve fase breekt, verbetert het beeld verder.
Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstand 0,75 (gevormd op 10 maart) noodzakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten