woensdag 1 november 2017

Halloween en de eindejaarsrally


Gisteren (dinsdag) was ik uitgenodigd voor de Halloween Fright Night Party van mijn sportschool. Ik ben niet gegaan, ik vind het op de beurs al spannend genoeg. Bovendien is er zoiets als de Halloween Indicator, die stelt dat de beste beleggingsresultaten op 1 november beginnen. Want als het geld tussen 1 november en 1 mei verdiend kan worden, dan moet je bij de les blijven nu.

In feite is de Halloween Indicator een variatie op het Sell in May-effect. Hoe dan ook, ik ben er klaar voor en blijf vol belegd. Dat het spannend is op de beurs zien we terug in de sterke trends op Wall Street, waar diverse individuele aandelen nieuwe all-time-highs bereikten.
Er zijn een paar fondsen die technisch in het oog springen en bovendien de haussekar op Wall Street trekken. In deze blog bespreek ik onder andere de Dow Jones, de Nasdaq Composite, Alphabet, Amazone en Facebook.


Halloween Indicator

Halloween Effect, Sell in May-strategie, Eindejaarsrally, Nieuwjaarsrally, hoe je het ook noemt, het fenomeen is meer beleggers opgevallen. Er is veel onderzoek naar gedaan en één: het Halloween Effect bestaat echt. Twee: het effect is de laatste jaren sterker dan ooit.

De onderzoeken gebaseerd op 300 jaar koershistorie laten zien dat de beleggingsresultaten in de periode oktober-april gemiddeld 4,5% beter zijn dan in de rest van het jaar.
Uit meer recente onderzoeken blijkt dat de gemiddelde outperformance de laatste jaren verder is toegenomen. Bovendien blijkt het Halloween Effect op vrijwel alle beurzen in de wereld op te treden, hoewel het effect per beurs kan afwijken.

Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor het Halloween Effect. Ten eerste is er het fenomeen Windowdressing, waarin beleggers in de maanden rond de jaarwisseling hun portefeuilles opschonen, de verliezers dumpen en winnaars terugkopen.
Daarnaast blijkt het Halloween Effect een heel praktische reden te hebben. In de tijd dat de Britten nog oppermachtig waren in de wereld van geld en industrie, verhuisde de Happy Few in de zomermaanden naar hun countryhuizen. Daardoor was het in die periode wat stiller op de beurs, maar nam de handel juist toe als men weer terug in London was.
Tenslotte is er de zogenaamde self-fulfilling prophecy, als iedereen in het Halloween Effect gelooft en ernaar handelt, dan treedt die outperformance ook op.


Dow Jones

De Dow Jones-index geeft een zeer sterke stijgende trend aan. De fors hogere koersbodems die ruim boven de voormalige koerspieken worden gevormd, zijn het bewijs van gretige kopers in de markt. Binnen de opwaartse trend is er ruimte richting weerstand 27.500 (verhoogd berekend koersdoel).


Nasdaq Composite

De Amerikaanse technologiebeurs, Nasdaq Composite-index, ontwikkelt zich binnen een stijgende trend die aan de bovenkant ruimte heeft richting weerstand 7.600 (verhoogd berekend koersdoel).
Zolang het patroon van hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, mag opwaarts worden gekeken. De steun bevindt zich rond 5.996,81 (gevormd op 18 mei).


Alphabet

Alphabet (v.h. Google) heeft na een consolidatie de uptrend weten te hervatten. Nadat de laatste top is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor verdere koersstijging richting weerstand 1.200,00 (berekend koersdoel). Ik blijf positief zolang steun 894,79 (bodem van 7 juli) weet stand te houden.


Amazon.com

Ook Amazon.com is boven een voorgaande weerstand 1.083,31 gebroken. Dit bevestigt de stijgende trend en geeft een technische verbetering aan. Amazon.com kan verder omhoog richting 1.250 (berekend koersdoel).
Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 927,00 (bodem van 9 juni) intact blijft.


Facebook

Ook Facebook wist de stijgende trend te hervatten nadat de consolidatie van de afgelopen tien weken aan de bovenzijde is verlaten. Facebook signaleerde met de uitbraak boven de voorgaande top een verbetering richting mijn weerstand 200 (berekend koersdoel). Steun ligt rond 161,56 (bodem van 29 september).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten