woensdag 8 november 2017

Trump's Trend

Mijn gokje met een Turbo Short Ahold blijkt geen succes. Gelukkig zit ik voor de rest overwegend Long, hoewel ik wat liquiditeit heb opgebouwd want het gaat wel heel erg hard.  Ik blijf zitten in mijn posities en handhaaf mijn strategie, maar overweeg op een verdere stijging wel wat longs te verkopen.

Het is exact één jaar geleden dat Donald Trump tot ieders verrassing de Amerikaanse verkiezingen won. Tijdens de verkiezingsnacht verloren de futures nog 5%, daarna is alleen maar omhoog gegaan met de laagste volatiliteit ooit. Sinds de verkiezing van Trump is Wall Street met bijna 25% gestegen.
Was het Trump die het vuurtje heeft aangestoken, waren het Amerikaanse bedrijfswinsten die de verwachtingen hebben overtroffen of was het wereldwijde macroherstel die aandelenmarkten heeft laten knallen? In deze blog zet ik wat cijfers van de S&P, de Dow en de Nasdaq op een rijtje.


AEX stagneert wat

Eerst de AEX, die een tussentijds koersdoel 557 heeft aangetikt. Technisch blijft de opwaartse trend intact, maar de beursrally hapert wat. Uiteraard zijn tussentijdse correcties niet uitgesloten. Bij een eventuele dip zal de AEX steun kunnen vinden op de koerstop van 18 oktober rond 549,45 (horizontale blauwe lijntje).
De index oogt wat vermoeid, de RSI laat lagere toppen zien, maar zolang de AEX-correcties binnen het stijgende trendkanaal optreden, is er niets aan de hand. De hogere bodems geven aan dat beleggers bereid zijn op hogere koersen weer in te stappen of bij te kopen.
Wist u trouwens dat de AEX op de verkiezingsdag van Trump exact 100 punten lager stond dan nu. Sindsdien is de beurs bijna 23% gestegen, gisteren sloot de AEX op 553,80. 


Trump’s Trend

Dan Trump’s Trend. Tijdens een persconferentie in Tokio afgelopen maandag wees de Amerikaanse president Trump erop dat de sterke performance van Wall Street in het afgelopen jaar alleen aan hem te danken zou zijn.
"De krachtige economische prestaties sinds mijn verkiezing, waaronder het creëren van miljoenen banen, is de reden dat Wall Street zo succesvol is, het komt door mij", aldus Trump. "Ik ben altijd goed geweest met geld en met banen."
Trump reageerde hiermee op de nieuwe all-time-highs van Wall Street. Overigens vond Trump onder president Obama dat de beurs een bubbel was die elk moment kon klappen. Het kan dus verkeren.


Ijdelheid

Een beetje ijdelheid is de Amerikaanse president niet vreemd en het is niet de eerste keer dat de president de eer opeist voor de sterke prestaties van Wall Street. Aanvankelijk was het de hoop op belastinghervormingen en fiscale prikkels die Amerikaanse aandelen omhoog hebben gestuwd in de nasleep van de verkiezingsoverwinning van Trump.

Uit analistenverwachtingen blijkt dat winst van de bedrijven uit de S&P 500 index 129,40 dollar per aandeel bedraagt in 2017 en 145,70 dollar in 2018. Vlak voor de presidentsverkiezingen in november vorig jaar waren de voorspellingen min of meer gelijk: 131,30 dollar voor 2017 en 146,40 dollar voor volgend jaar.
De conclusie hieruit zou kunnen zijn dat Trump’s vermeende successen dus eigenlijk niet significant hebben bijgedragen aan de opmars van Wall Street.


Cijfers

Toch spreken de cijfers in zijn voordeel. Op onderstaande grafiek van de S&P500 is goed te zien dat de start van de rally van de S&P500 exact samenvalt met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar.
Dat hoeft uiteraard niet een oorzakelijk verband aan te tonen, het is wel zeer opvallend. Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is Wall Street, op basis van de S&P500, met 24,5% gestegen. De Nasdaq100 index wist zelfs ruim 35% winst te boeken. Of het aleen aan hem ligt kan ik niet zeggen, maar cijfermatig is dit wel Trump’s Trend.

Onderstaande grafiek spreekt voor zich.



Wall Street technisch bekeken

De S&P 500 index heeft met de uitbraak boven de voormalige weerstand, de top van 23 oktober rond 2578, de uptrend hervat. Wall Street kan nu verder omhoog richting 2.900 (verhoogd koersdoel). Enkel een terugval onder steun 2.541,60 (gevormd op 9 oktober) zou het beeld doen verzwakken.


NASDAQ Composite index

De grote Amerikaanse technologiebeurs, de NASDAQ Composite index, blijft supersterk. Beleggers durven op hogere niveaus in te stappen, dat zien we aan de steeds fors hogere bodems. Dat duidt op koopkrachtige vraag.
De Nasdaq Composite index kan naar 7.600 (verhoogd koersdoel). De steun bevindt zich rond 5.996,81 (gevormd op 18 mei).


Dow Jones index

De Dow Jones index slaagt er in om fors hogere toppen en bodems te vormen. De kleinste terugval wordt al benut om opnieuw (bij) te kopen. We houden rekening met verdere koersstijging richting weerstand 27.500,00 (berekend koersdoel).
Ook hogere niveaus zijn mogelijk. Steun ligt rond 23.251,11 (gevormd op 25 oktober). We handhaven een positieve visie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten