vrijdag 24 november 2017

Laatste run

De laatste dag van de Slimste Belegger. Helaas blijft de beurs haperen en is het lastig nog leuke krenten uit de pap te halen.  Zoals aangegeven heb ik niets aangepast, ik blijf daarmee op een gemiddelde van 10 (koop/verkoop) transacties per week staan. Van alle coaches behoor ik daarmee tot de minst actieve. Dat is een bewuste keus, dat scheelt nl in de kosten. Ik mag dan ook niet klagen met een rendement van rond de 7% (om 10.30u). Nu kijken of ik dit kan vasthouden en of ik bovenaan blijf staan, want de verschillen zijn zeer krap.

De AEX-index maakt op korte termijn pas op de plaats, boven de top van mei op 537. Technisch gaat de AEX trampolinespringen boven de steunzone 531-537.
Zolang de koers hierboven blijft, is er sprake van een pullbackscenario, waarbij uiteindelijk een hogere bodem wordt gevormd.  Zolang de AEX boven deze voormalige toppen weet te blijven, is er ruimte voor herstel.
Een uitbraak boven de meest recente top rond 557 is noodzakelijk om deze pullback te voltooien. In dat geval is er ruimte richting 563,98 (gevormd op 13 juli 2007).


Afkoeling

Als we de RSI-indicator van de AEX-index meewegen, dan valt op dat deze tijdens de recente correctie flink is afgekoeld. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen meet.
Met de RSI kunnen overgekochte (>70: overbought) en oververkochte (<30: oversold) condities worden gevonden. Waarden tussen 30 en 70 geven een neutrale conditie aan. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop van de AEX en van de indicator.
Deze situatie treedt (na een daling) op indien de indicator al hogere bodems begint te vormen, terwijl de koers nog lagere bodems vormt. Dat zijn vaak signalen van een aanstaande trendverandering.

De RSI-indicator is de afgelopen weken hard teruggevallen en is even in oversold-gebied geweest. Er is echter nog geen sprake geweest van divergentie. Wellicht dat de AEX daarom alsnog een lagere koersbodem gaat vormen. Feit is wel dat de RSI de oververkochte zone (<30: oversold) heeft aangetikt, wat duidt op een eerste herstel. Zie rode cirkel.
 

200-dagenlijn

Ook de 200-dagenlijn van de AEX-index (glooiende rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit valideert de positieve langetermijnconditie van de beurs. Bovendien worden alle correcties van de AEX boven haar 200-dagenlijn opgevangen, ook de recente augustusdip, wat als een sterk teken geldt.


Net niet oversold

Een andere indicator die vaak interessante signalen geeft, is de Stochastics-indicator. De Stochastics-indicator van de AEX is de afgelopen weken hard teruggevallen en net niet genoeg in de oversoldzone aanbeland.
Onderin de grafiek is te zien dat de indicator omhoog draait vanuit een bijna oversoldsituatie. Dit gebeurde eerder ook bij de bodem van eind mei en de bodem van eind augustus. Ik verwacht ook deze keer dat er weer een draai omhoog kan worden gemaakt.



Uitleg Stochastics

De stochastics is een momentum-indicator die bestaat uit twee lijnen die oscilleren tussen de 0 en de 100. De stochastics wordt gebruikt, zoals vrijwel alle oscillatoren, als overbought-/oversold-indicator en voor divergenties. Waarden boven de 80 worden beschouwd als overgekocht (overbought) en waarden onder de 20 worden gezien als oververkocht (oversold).
Bij een waarde tussen de 20 en de 80 spreekt men van een neutrale waarde. Ik pas echter ook een subtielere beoordeling toe waarbij ik ook kijk of deze indicator net uit een overboughtzone of oversoldzone breekt.
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van deTostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten