donderdag 13 oktober 2016

Blog 13 oktober


Cijferseizoen en de oplopende dollar

We zitten inmiddels midden in het vierde kwartaal van 2016, wat betekend dat het weer tijd wordt voor kwartaalcijfers. Deze week heeft Alcoa het Amerikaanse cijferseizoen ingeluid, in Nederland had Fagron deze eer. Naast de koersreactie op deze cijfers bespreek ik de AEX, die wederom rond de 450 gesloten is. Tot slot zal ik de recente opleving in de dollar bespreken.
De AEX is wederom rond de 450 punten gesloten. De zijwaartse beweging van de afgelopen weken wordt hiermee nog verder doorgezet. De AEX beweegt al sinds eind juli zijwaarts tussen 437,85 en 466,17, en de afgelopen twee weken dikt het patroon van de AEX nog meer in. De stijgende (blauwe) bodemlijn is echter nog intact en kan de AEX van wat steun voorzien. Zolang deze lijn intact blijft behouden we onze positieve visie voor de middellange termijn. Wellicht dat het deze week begonnen cijferseizoen voor wat leven in de brouwerij kan zorgen.

De kwartaalcijfers van Alcoa zijn door beleggers slecht ontvangen. Dinsdag, toen de cijfers uitkwamen, viel Alcoa al flink naar beneden tot net boven de steun 27,90. Gisteren heeft Alcoa deze daling doorgezet. In beide gevallen is Alcoa op het laagste punt van de dag gesloten, Alcoa lijkt daarmee wel in een vrije val te zijn.

Fagron heeft een volatiele handelsdag achter de rug. Gisterochtend stond Fagron, na het publiceren van de kwartaalcijfers, aanvankelijk zo'n 10% lager. In de loop van de dag liep dit verlies steeds verder terug, uiteindelijk wist Fagron zelfs 1,13% in het groen te sluiten. Per saldo blijft Fagron zijwaarts bewegen boven de steun 8,99. Blijkbaar moet Fagron nog wat extra kracht verzamelen voordat de uitbraak boven deze voormalige weerstand verder wordt doorgezet.

Op de weekgrafiek is goed te zien dat volatiliteit geen nieuw verschijnsel is voor Fagron. Na de enorme koersval van 2015 heeft Fagron in 2016 het begin van een mooi herstel laten zien. Naast de hogere toppen en bodems die gevormd worden begint ook het 200-daags gemiddelde voorzichtig opwaarts te draaien. De BOB-lijn (blauw) laat zien dat Fagron de afgelopen tijd een stuk beter presteert dan de rest van de markt. Als dit herstel zich duidelijk blijft doorzetten zou Fagron interessant kunnen worden voor langere posities. Potentieel voor stijging is er in ieder geval genoeg, de eerstvolgende oude top ligt 129% hoger, op 23,48.

Tot slot kijk ik naar de opleving in de dollar, ten eerste via de US Dollar Index. Deze index geeft de waarde van de dollar weer ten opzichte van een mandje van andere valuta, met daarin o.a. de euro en de yen. Deze index is gisteren uitgebroken nadat de index sinds eind september al aan een flinke opleving bezig was. Dit laat zien dat de waarde van de dollar sterk aan het toenemen is. Dat nu ook de weerstand gebroken is laat zien dat deze stijging nog wel even door kan zetten.

Op de weekgrafiek vindt deze uitbraak plaats binnen de brede neutrale bandbreedte tussen de steun 93,02 en de weerstand 100,39. De laatste tijd wordt de kans op een renteverhoging door de FED in december steeds groter, het zou dus goed kunnen dat de Dollar Index deze weerstand opnieuw gaat aantikken. Deze uitbraak kwam dan ook op de dag dat de notulen van de FED uitkwamen, waaruit bleek dat de FED steeds verdeelder is over het vasthouden van het huidige renteniveau.

Een sterk oplopende dollar betekend logischerwijs dat de euro ten opzichte van de dollar in waarde afneemt. Dat is dan ook goed te zien in de onderstaande grafiek van de EUR/USD. De afgelopen twee maanden was er sprake van een driehoekpatroon, op de grafiek aangegeven met de blauwe stippellijnen. Met deze daling is de koers uit dit patroon gezakt, wat een verzwakking aangeeft. In tegenstelling tot de Dollar index is de steun echter nog intact. Een daling van de EUR/USD-koers is over het algemeen goed voor de Nederlandse beurs, maar hier zien we in de zijwaartse beweging die de AEX maakt weinig van terug.

De Britse pond is een stuk meer verzwakt ten opzichte van de dollar. Uiteraard valt een deel van de daling ook door de Brexit te verklaren. Recent hadden we al de flash crash in de pond, op de grafiek zichtbaar aan die rare spike van een paar dagen geleden. De pond lijkt hard op weg om het diepterecord dat met deze flash crash werd gezet te verbreken. Verkopers hebben duidelijk nog de overmacht bij de pond.

Concluderend is de dollar de laatste tijd hard aan het oplopen, en de technische signalen wijzen erop dat deze stijging de komende tijd nog doorzet. Een sterkere dollar en de hier bijhorende daling van de EUR/USD is over het algemeen goed voor de Nederlandse beurs, maar dit effect zien we de afgelopen twee weken niet terug in de zijwaartse beweging van de AEX. Wellicht komt dit verband weer terug als de dollar verder op blijft lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten