vrijdag 28 oktober 2016

Blog 28 oktober 2016


AEX-Index
Het is de Amsterdamse beurs wederom niet gelukt om naar boven uit te breken. Onder de weerstand 466,17 is de AEX-index opnieuw op verkoopdruk gestuit. Per saldo blijft de Nederlandse beurs  grillig bewegen binnen de brede neutrale bandbreedte. Al sinds medio juli zit de AEX in het huidige zijwaartse gebied. Belangrijk hierbij is dat de steunzone rond 437,85 intact blijft.
Deze steunzone is tevens gevormd boven de omhoog draaiende 200-dagenlijn op de lange termijn grafiek.  Deze opwaartse draai bij het 200-daags voortschrijdende gemiddelde signaleert een verbetering in de technische omstandigheden.  Indien de index hieronder terugzakt mag verdere koersdaling niet meer worden uitgesloten.  Vooralsnog laat de AEX dit jaar hogere bodems zien wat aangeeft dat de vraag naar de AEX-index toeneemt. Een uitbraak boven de weerstand 466,17 is echter noodzakelijk om de laatste hogere bodem rond 437,85 te bevestigen.

Nederlandse VIX index
Als we kijken naar de Nederlandse VIX index zien we dat de onrust onder beleggers beperkt blijft. De VIX index laat per saldo een neutraal koersverloop zien op een relatief lage waarde. Er heerst momenteel dus nog rust onder Nederlandse beleggers. De AEX-index zou hierdoor verder kunnen herstellen. Pas na een doorbraak van de VIX boven de recente toppen rond 21,06 gaat de rode vlag omhoog.

Wat is de VIX Index? De VIX index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Indien de waarde van de VIX oploopt signaleert dit dat de spanning en nervositeit in de markt toeneemt en vice versa. Belangrijk zijn de keerpunten in de VIX, deze vallen vaak samen met toppen en bodems in de aandelenbeurs.

Draagvlak
Ook het draagvlak van de AEX blijft sterk. De Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs trekt op korte termijn aan, waarbij zelfs weer hogere bodems worden gevormd. Het aantal stijgers neemt dus weer toe ten opzichte van het aantal dalers. Deze zogenaamde 'breadth indicator' geeft aan dat het draagvlak in de markt voor een stijgende beurs sterker wordt.
De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.


Welke aandelen zijn belangrijk voor een uitbraak bij de AEX-index?
De 3 aandelen met de grootste weging zijn Shell, Unilever en ING. We nemen deze 3 aandelen die samen voor ruim 40% de AEX-index bepalen technisch onder de loep.
De recente daling zorgt ervoor dat Royal Dutch Shell terugzakt naar de voormalige weerstand, gevormd door enkele oude koerstoppen. Zolang Royal Dutch Shell hierboven weet te blijven, handhaven we onze (gematigd) positieve visie. Steun ligt op 22,67 (gevormd op 13 oktober). Weerstand wacht rond 25,51 (gevormd op 4 november 2015).

Unilever heeft binnen de dalende trend de steun 37,77 (gevormd op 16 juni) bereikt. De neerwaartse fase wordt gecontinueerd zodra Unilever onder deze steun breekt. Dan mag men verdere koersdalingen niet meer uitsluiten. Unilever heeft weerstand rond 42,80 (gevormd op 23 november 2015).

ING heeft het koersdoel rond weerstand 12,04 (gevormd op 14 maart) bereikt, binnen de stijgende trend. De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden. De steun van ING ligt er pas rond 10,98 (bodem van 13 oktober). Na een uitbraak boven weerstand 12,04 wordt 13,88 het volgende opwaartse koersdoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten