woensdag 11 november 2020

Royce: Mind the gap

Dit is een lastige beurs, maar de gap (rode cirkel op de AEX grafiek) biedt veel steun. De gap ligt tussen 574 en 580, zie ook mijn video van gisteren: https://youtu.be/XVzILe47p0s

Ik ben erg terughoudend met nieuwe posities, ik wil eerst meer bewijs zien voor de opwaartse richting. 

Wel heb ik gisteren als spielerei een straddle-achtige positie opgezet, overigens met een klein bedrag. Ik had eerder al al 6500 euro in een turbo Long AEX gestopt. Maar omdat de opmars stokte, heb ik er gisteren een turbo Short ING tegenover gezet, voor ongeveer 5000 euro. Tot aan de steun 5,65 (bodem van 30 oktober)heeft ING 22% dalingsruimte.  Zie deze grafiek, ING is de meest duidelijke short kandidaat van dit moment:

Wachten op een doorbraak

De 'vaccinstijging' van maandag zorgde ervoor dat de AEX-index opwaarts wist uit te breken uit de neutrale bandbreedte van de afgelopen maanden. Meer beurzen wisten sterk op te veren, maar bij veel indices zijn belangrijke weerstanden nog intact.

De Amerikaanse beurzen lieten slechts een beperkte opleving zien en hebben hun weerstandniveaus nog niet kunnen doorbreken. Zolang deze niveaus boven de markt liggen, lijken we geduld te moeten hebben voor er nieuwe stijgingen kunnen plaatsvinden.

Vooral de technologieaandelen missen de laatste dagen kracht en lijken te worden ingewisseld voor onder andere financiële waarden en vastgoed. Er lijkt dus wat sectorrotatie plaats te vinden waarbij beleggers hun blik gaan werpen op achtergebleven sectoren.

Nederlandse beurs komt op adem

De AEX index weet de winst van maandag vast te houden, maar nog geen overtuigend vervolg te geven. Er is sprake van een adempauze waarbij de koers pas op de plaats maakt.

Ik sluit een iets grotere correctie richting het uitbraakniveau ook niet uit. Rond 575 punten liggen behalve het koersgat van maandag ook de toppen van augustus en oktober die voor steun kunnen zorgen. De vorming van een nieuwe hogere koersbodem zal op langere termijn het technisch plaatje alleen maar versterken.

De S&P 500-index test de weerstand

De S&P 500-index heeft de afgelopen weken een sterk herstel laten zien tot aan de bovenkant van de neutrale bandbreedte. Maandag leek de index uit te gaan breken, maar sloot de koers uiteindelijk onder de weerstand.

Zolang het neutrale koersverloop intact is, moeten we rekening houden met een nieuwe terugval binnen de bandbreedte. Pas na een opwaartse uitbraak klaart het technisch plaatje verder op en mogen hogere koersen worden verwacht.

De Nasdaq Composite Index stuit op de weerstand

Voor de Amerikaanse technologieaandelen is de weerstand vooralsnog duidelijk te zwaar gebleken. De Nasdaq Composite is de afgelopen dagen afgeketst op de bovenkant van de neutrale bandbreedte.

De technologiebeurs lijkt wat meer tijd nodig te hebben om een serieuze aanval op de weerstand uit te voeren. Pas na een doorbraak door de weerstand zal het beeld verder opklaren en kan de oude stijgende trend worden hervat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten