maandag 9 november 2020

Royce: Weerstanden onder druk

Mea culpa, maar ik heb maandag vanwege de drukte niet veel kunnen bloggen op deze plek.  In de loop van de middag, toen duidelijk werd dat de uitbraken niet goed werden vastgehouden, heb ik een  deel van mijn longposities geliquideerd. 

Technisch hebben diverse beurzen getracht hun barrières te breken, met hier en daar nieuwe records.

De aandelenbeurzen wereldwijd zijn omhoog geknald. Ten eerste als reactie op de overwinning van de Democraat Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar de andere positieve impuls was de bekendmaking van het nieuwe coronavaccin door farmaceut Pfizer.

Technisch zetten meerdere markten door hun weerstandsbarrières onder druk, maar het gaat niet in één   keer.

Veel positieve signalen. De AEX schoot met hoge omzetten door de hordes 575,71 (top van 12 augustus) en 589,40 (top begin februari). Op Wall Street bereikten enkele indices nieuwe all time highs. Ook de Japanse beurs lijkt door te breken. Het negatieve nieuws is dat de uitbraken nog niet goed werden vastgehouden. Opvallend is ook dat technologiebeurs Nasdaq niet is doorgebroken.

Vandaag neem ik de AEX en de S&P500. De andere belangrijke beursindices kunt u volgen op Tostrams.nl

AEX breekt door

Eerst brak de AEX de serie van lagere koerspieken, die sinds juli gevormd was, opwaarts af. Hiermee klaarde de lucht al op. Vervolgens werd de zware weerstand 589,40 punten (gevormd op 3 februari) gebroken. De laatste uitbraak werd bovendien begeleid door een gap, op de grafiek afgebakend met het rode cirkeltje. Dit zijn de kerngetallen van de uitbraak van maandag:

  • De AEX won 3,67% op een slot van 593,93 punten
  • Hoogste punt van de dag: 599,20
  • Laagste punt van de dag: 580,09
  • Omzet: 308 miljoen stukken, dat komt overeen met ruim 5,0 miljard euro
  • Gemiddelde omzet van de AEX index ligt rond 100 miljoen stukken.

Dit is iets voor de liefhebbers, maar de opvallend hoge omzet was een sterk signaal. Iets minder sterk is dat het slot niet in aan de bovenkant van de dagrange lag.

Deze doorbraak is nog te vers om een duurzame verbetering aan te geven. Een harde voorwaarde voor een belangrijke verbetering van het technische plaatje is dat de AEX-index erin slaagt om boven deze oude horde te blijven.

Dan mag een positief koersverloop verwacht worden richting 632,2, waar de top van februari van dit jaar ligt. Deze top is nog van net van het pre-coronatijdperk. Breekt de AEX hierboven, dan pas komt het all time high rond 701 van 2001 in het vizier.. Steun ligt op 528,68 (bodem van 6 maart).



Nieuw record S&P500 maar geen uitbraak

De S&P 500 index heeft zich technisch bezien vastgelopen. Maandag deed de index een aanval op de horde 3.588,92. Deze weerstand, gevormd door de top van 2 september, heeft de aanval echter tegengehouden. Intraday werd deze horde wel genomen, met een nieuw all time high. Maar de uitbraak is niet vastgehouden. Technisch is de correctieve fase, met lagere toppen, afgebroken. Indien de uitbraak boven 3.588,92 overtuigend is en standhoudt, wordt 4.250,00 het volgende opwaartse koersdoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten